Konferens: Inkluderande Digitalisering för psykisk hälsa och välbefinnande: hur når vi dit tillsammans?

22-23 maj 2024, KTH Flemingsberg

Psykisk hälsa och välbefinnande är en nyckelfaktor för att samhället ska klara omställningen till en hållbar utveckling där förutsättningarna för samhällsmedborgarnas välbefinnande ökar . Detta är en svår uppgift då det utöver behandling av ohälsa finns många andra faktorer och sektorer i samhället som i samspel med varandra skapar hälsa och välbefinnande.

Konferensen kommer att vara en köksfest för forskare, tjänstemän, behandlare, volontärer, samhällsrepresentanter och innovatörer kring hur digitalisering kan hjälpa vägen framåt för klokare tvärsektoriellt beslutsfattande, skalbarhet av stödinsatser och inkludering av hela samhället.

Aktuella strategier för främjande av psykisk hälsa och välbefinnande som resurs utvecklas nu i EU, i Sverige och i SKRs nya positionspapper. De tydliggör samstämmigt att vi behöver utveckla ett mer hälsofrämjande samhälle och levnadssätt, där varje individ får de insatser de behöver för att kunna uppnå, upprätthålla eller återfå sin fulla potential och sitt välbefinnande. För att förverkliga dessa ambitioner krävs ett fokus på utveckling av nya arbetsformer i alla de olika system som kan bidra till psykisk hälsa och välbefinnande.

Konferensen är lokaliserad i Flemingsberg: en dynamisk eller livskraftig plats där socioekonomiska skillnader, stadsutveckling, vårdproduktion och akademi ger bra grund för att träffa de som man inte vanligtvis träffar i sitt arbete . Konferensen ger konkreta exempel på tvärsektoriell samverkan för att främja välbefinnande hos unga vuxna med stöd i data och hur digitala behandlingsinsatser kan utvecklas med fokus på inkludering.

Digitalisering ger unika möjligheter att identifiera och rikta strategiska innovationer mot viktiga utmaningar och möjligheter avseende förbättrad psykisk hälsa och välbefinnande i samhället. Konferensen är en köksfest som fokuserar på vad vi redan idag och i närtid kan göra, utifrån dagens regelverk, öppna datakällor, vår kulturella miljö och våra möjliga samverkansytor.

Var medskapare och bli inspirerad av eldsjälar och forskning i framkant!

Plats: KTH Flemingsberg

  • Den 22:e maj (kl: 10.00 – 17.00)  föreläsningar, panelsamtal och diskussionstillfällen med efterföljande mingel och lättare förtäring (17-19) 
  • Den 23:e maj (kl: 9.00 – 12.00) utvecklar vi konkreta gemensamma insatser och samverkan framåt i en aktiv samskapande workshop med stöd av erfaren facilitering

Programmet

Tre kompletterande teman för att skapa ett samlat ekosystem för gemensam utveckling under konferensens första dag, 22 maj

10.00 – 10.15 Inledning: Platsens betydelse som förutsättning för samlad utveckling 

10.15 – 12.00 Tema 1: Digitalisering för ökad tvärsektoriell styrning 

Samverkan för välbefinnande kräver att många aktörer tillsammans verkar för och med kommunens medborgare. Det förutsätter nya arbetssätt som bygger på en bra dialog på varje beslutsnivå. Dialogen behöver baseras på gemensam problemlösning och beslutsfattande som utgår från en sammankoppling av olika datakällor tillsammans med varje aktörs erfarenhet och kunskap . Konferensens första pass kommer att utgå från datadrivet lärande och utvecklingsarbete för välbefinnande som genomförts med 2 kommuner för och med unga och unga vuxna. Projektet visar på stora möjligheter med digitaliserade arbetssätt och har utkristalliserat en rad tydliga utmaningar i hur offentlig verksamhet behöver utvecklas. I passet deltar bland andra: 

  • Professor Petra Lindfors, Stockholms Universitet,  specialist på välbefinnande 
  • Forskningsdirektör Clara Hellner, Region Stockholm, regionens lärande 
  • Projektledare Jenny Furstenbach, Datadrivna dialoger: ett konkret utvecklingsprojekt mellan Nynäshamn kommun,  Lidingö stad och Region Stockholm 
  • Verksamhetsföreträdare för Lidingö och Nynäshamn 

Moderator: Professor Sebastiaan Meijer, KTH 

13.00-14.45 Tema 2: Digitalisering och behandling för psykisk ohälsa i samverkan

Psykiatri Sydväst har varit föregångare i att utveckla internetförmedlad KBT. Vilka vinster och utmaningar möter vi när vi vill öka tillgängligheten och överbrygga gränser mellan primärvård, psykiatri och kommunala insatser? Psykiatrin, särskilt för barn och unga, har svårt att möta behoven.  Vad kan vi upptäcka vid “processmining” av vårdprocesserna i BUP? Vilka digitala insatser passar inom specialiserad BUP, för första linjen, i kommun och elevhälsa? Hur kan digital behandling göras tillgänglig för personer som talar andra språk än svenska? Frågorna belyses i korta presentationer och i en samrådspanel med inspel från publiken. Här deltar: 

  • Lina Martinsson, Psykiatri Sydväst, SLSO,Verksamhetschef
  • Viktor Kaldo,  Centrum för psykiatriforskning Campus Flemingsberg, Forskare
  • Jeanette Skantz Holmberg,Huddinge vårdcentral, Verksamhetschef
  • Andreas Påhlsson-Notini, SLSO, Projektledare
  • Adam Darwich, KTH, Docent hälsosystem
  • Olle Lindevall, BUP Stockholm, Registerhållare Qbup
  • Sarah Vigerland, SLSO, BUP Internetbehandling, Enhetschef
  • Martin Forster, Karolinska Institutet, Psykolog, Stöd till föräldrar vid konflikter
  • Youstina Demetry, Karolinska Institutet, Doktorand, psykolog
  • Shervin Shahnavaz, Karolinska Institutet, Forskare och psykolog

Moderator: Cecilia Svanborg, MD, PhD, Centrum för psykiatriforskning och Psykiatri Sydväst. Bisittare:  Ola Bengtsson, Bitr rektor, Vistaskolan, Huddinge

15.15 – 16.45 Tema 3: Inkluderande digitalisering för psykisk hälsa – utveckling och samverkan med ideella hjälporganisationer

Vilken roll spelar samverkan mellan ideella hjälporganisationer och offentliga aktörer för att bättre kunna nå och inkludera grupper som vi idag har svårare att nå med psykologiska och psykosociala interventioner? Hur kan vi se till att digitala insatser inkluderar de mest utsatta målgrupperna i samhället? Röda Korsets arbete med att bygga upp en webhub för psykisk hälsa och Rädda Barnens projekt för att utveckla stöd för barn online med hjälp av AI är två intressanta exempel som vi kan lära av. De övergripande frågorna och de två exemplen presenteras och diskuteras i en panel av aktörer från akademi, privat- och ideell sektor. passet deltar bland andra: 

  • Youstina Demetry, Karolinska Institutet, Doktorand
  • Frida Johansson Metso, Röda Korset, Samordnare Röda Korsets kompetenscenter för tortyr- och krigsskaderehabilitering
  • Sara Hedrenius, Röda Korset, Tematisk rådgivare för MHPSS nationellt
  • Jenny Katalinic, Psykologpartners, Psykologkonsult Digital Psykologi
  • Theo Toresson, Rädda Barnen, Rådgivare digitalt psykosocialt stöd
  • Hanna Weyler Müller, Rädda Barnen, Kvalitetsansvarig på Centrum för stöd och behandling

Moderatorer: Shervin Shahnavaz, Karolinska institutet, PhD, Kristofer Vernmark, Linköpings Universitet, PhD

Registrera!

https://www.kth.se/form/inkluderande-digitalisering

Deltagande är kostnadsfritt genom generös bidrag från FORTE
Organisation sker i samverkan med Health Data Sweden

Team

Sebastiaan Meijer

KTH

Fredrik Lindencrona

SKR

Cecilia Svanborg

Region Stockholm

Stefan Swartling Petersson

Karolinska Institutet

Shervin Shahnavaz

Karolinska Institutet

Kristofer Vernmark

Linköpings Universitet

We’ve worked with some of the best companies.